Despre scaunul cu rotile

Pentru persoanele care nu se pot deplasa singure un scaun cu rotile poate fi exact lucrul care sa le ofere o viata mai usoara si independenta. Handicapul de a nu putea merge singur aduce multi oameni in pragul depresiei si este de la sine inteles de ce. Acest fotoliu rulant pe care l-am mentionat mai sus poate face diferenta intre o viata traita in disperare sau o viata adaptata la noile limitari. Scaunul rulant ii permite omului cu handicap sa se deplaseze singur dintr-o camera in alta sau chiar in exterior. Exista diverse caracteristici dupa care puteti alege un astfel de ajutor.

Caracteristicile principale ale scaunului cu rotile

In primul rand, un scaun cu rotile trebuie sa se potriveasca persoanei care il va utiliza. Prin acest lucru se intelege ca dimensiunile scaunului sa fie compatibile cu pacientul. O persoana supraponderala are nevoie de un scaun lat. Nu este de dorit ca scaunul sa fie prea fix deoarece persoana respectiva nu simte si nu va putea spune cand il doare sau simte vreun disconfort la nivelul bazinului. Mai mult decat atat, un fotoliu rulant prea stramt poate pune presiune pe anumite zone ducand in timp la formarea escarelor. Asadar, este bine sa masurati circumferinta bazinului pacientului si sa va asigurati ca este compatibila cu latimea fotoliului rulant.

Greutatea pacientului este un alt element de luat in considerare deoarece greutatea pe care fiecare fotoliu rulant o poate sustine variaza cu fiecare model in parte. De asemenea, greutatea scaunului cu rotile in sine este un aspect important mai ales daca alegeti un model pliabil. Cat de greu este fiecare fotoliu rulant? Raspunsul la aceasta intrebare variaza cu materialul din care este facut cadrul scaunului. Modelele cu cadru din otel sunt mai grele decat cele din aluminiu. O greutate medie ar fi in jur de 12-14 kg.

Fotoliu rulant cu vas de toaleta atasat

Pentru persoanele care si-au pierdut posibilitatea de a-si controla sfincterele exista fotolii rulante cu vas de toaleta atasat. Acest vas tine locul unui WC. Puteti sa puneti in interiorul vasului un sac special pentru materiile fecale si pe peretii vasului servetele care sa absoarba stropii de urina. Toate aceste accesorii se gasesc de cumparat impreuna cu fotoliul rulant.

Multe astfel de modele prezinta posibilitatea de a decide daca atasati vasul de toaleta sau nu. Pentru cand vreti sa iesiti afara puteti pune perna normala a fotoliului si sa va plimbati fara nicio problema. Perna speciala pentru vasul de toaleta are un orificiu in mijloc pe unde sa treaca materiile fecale in vasul colector care se afla dedesubt.

Tipurile de spite si pneuri in functie de independenta utilizatorului

Exista o varietate de tipuri de pneuri si spite din care puteti alege. Daca exista o persoana care va impinge scaunul cu rotile trebuie ca acesta sa aiba manere atasate la spatarul scaunului. Daca insa pacientul are suficienta forta in maini atunci va putea sa se deplaseze singur impingand de rotile fotoliului. In acest ultim caz, exista modele de pneuri si spite care sa ii usureze munca utilizatorului.

Avand toate aspectele mentionate in minte puteti porni in cautarea scaunului cu rotile adaptat nevoilor dumneavoastra.